15.2.18

6 απρόσμενα οφέλη για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων!

Οι δρομείς στις γρήγορες κούρσες είναι γνωστό πως διαθέτουν ιδιαίτερα καλογυμνασμένο σώμα και ισχυρούς πνεύμονες. Ωστόσο, οι κούρσες μεγάλων αποστάσεων είναι εκείνες με τα μεγαλύτερα οφέλη και για το σώμα, αλλά και για το μυαλό. Σε πρόσφατη έρευνα στη Φινλανδία, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι και καλύτεροι μαθητές.

Η έρευνα έγινε σε ποντικούς, όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους, και είναι μάλιστα κομβικής σημασίας, μιας και οι νευρώνες του ιππόκαμπου που επηρεάζονται από τις μεγάλες αποστάσεις είναι κομβικές για τη μάθηση.

Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικά ακόμα απίστευτα οφέλη που απολαμβάνουν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

1. Έχουν καλύτερη μνήμη


Τα ποντίκια, οι πίθηκοι και οι άνθρωποι έχουν ένα περίεργο κοινό: Μετά από ένα τρέξιμο, μια πρωτεΐνη συνδέεται με βελτιωμένη απόδοση της μνήμης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell Press. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα διαπίστωσε πως το τρέξιμο χωρίς παπούτσια μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μνήμη σας. Μετά την άσκηση, οι ξυπόλητοι δρομείς είδαν μια αύξηση κατά 16% στην απόδοση της μνήμης, μετρούμενη ως η ικανότητά τους να θυμούνται οδηγίες, να ανακαλούν κατευθύνσεις και να επεξεργάζονται πληροφορίες. Ο λόγος; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιπλέον «απτικές και ιδιοδεκτικές απαιτήσεις» ενθαρρύνουν τον εγκέφαλό σας να αξιοποιήσει τη μνήμη σας πιο εντατικά, προωθώντας τη λειτουργία και την ανάπτυξή της.

2. Έχουν υγιή γόνατα!


Σίγουρα θα έχετε ακούσει για την επιβάρυνση που το τρέξιμο προκαλεί στα γόνατα και τις αρθρώσεις σας. Και σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, αυτό ισχύει, ειδικά όταν το έδαφος είναι δύσκολο και σκληρό.

Το απλό όμως τρέξιμο μπορεί να προλάβει τους πόνους στα γόνατα, σύμφωνα με έρευνα του Baylor College of Medicine στο Τέξας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες σε μια μακροχρόνια μελέτη. Μετά από οκτώ χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κύρια μορφή δραστηριότητάς τους σε τέσσερα στάδια ζωής: 12-18 ετών, 19-34, 35-49 και 50 ετών. Αν το τρέξιμο ήταν μία από τις τρεις κύριες δραστηριότητές του σε ένα από αυτά τα στάδια της ζωής, ταξινομήθηκαν ως δρομέας. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, τις ακτινογραφίες του γόνατος (που λήφθηκαν δύο φορές με διάστημα δύο ετών) και τις αναφορές συμπτωματικού πόνου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές ταξινόμησαν το 22,8% των δρομέων με οστεοαρθρίτιδα, σε αντίθεση με όσους δεν έτρεχαν, που το ποσοστό τους ανήλθε στο 29,8%.

Αυτό όχι μόνο διαψεύδει την πεποίθηση ότι το τρέξιμο επιταχύνει τα προβλήματα στο γόνατο, αλλά επίσης υποδηλώνει ότι το τρέξιμο μπορεί να είναι προστατευτικό, μειώνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.

3. Είναι πιο ευτυχισμένοι!


Όλοι οι φίλοι σας που τρέχουν είναι πιθανό να σας έχουν πει πως το κάνουν γιατί αισθάνονται καλύτερα και πιθανόν χαλαρώνουν μετά από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά. Οι μεγάλες αποστάσεις είναι σε θέση να το προσφέρουν αυτό στο μέγιστο βαθμό, και αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα Πανεπιστημίου της Σουηδίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αερόβια άσκηση όπως το τζόγκινγκ αλλάζει τους σκελετικούς μύες και καθαρίζει το αίμα από την κυνουρενίνη, ένα αμινοξύ που συσσωρεύεται όταν είστε γεμάτοι στρες και συνδέεται με την κατάθλιψη. Ο σκελετικός μυς καταλήγει να παρουσιάζει σημάδια αποτοξίνωσης από αυτό, γεγονός που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από ασθένειες. Μετά από τρέξιμο το σώμα σας επίσης απελευθερώνει σεροτονίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση.

4. Θα ζήσουν περισσότερο


Το τρέξιμο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επωφελές στο θέμα της εξουδετέρωσης του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine. Οι ερευνητές παρατήρησαν την υγεία των 2.560 μεσήλικων ανδρών κατά τη διάρκεια των 17 ετών. Οι άνδρες που ήταν σωματικά δραστήριοι ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο. Το πιο εκπληκτικό είναι πως όσοι έτρεχαν για 30 λεπτά την ημέρα, μείωσαν τις πιθανότητες τους για εμφάνιση καρκίνου μέχρι και 50%!

Σύμφωνα και με άλλες έρευνες, οι δρομείς ζουν γενικά περισσότερο. Σε μία άλλη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, περίπου 1.000 ενήλικες (ηλικίας 50 ετών και άνω) παρακολουθήθηκαν για 21 χρόνια: Από όσους έτρεχαν, μετά από 21 χρόνια παρέμενε ζωντανό το 85%, ενώ από όσους δε ζούσαν μόνο το 66%!

5. Μπορεί να είναι πιο αρρενωποί


Αυτό είναι λίγο περίεργο, αλλά προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που εκτίθενται σε τεστοστερόνη μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μεγαλύτερο το 4ο δάχτυλο (παράμεσος) από το 2ο (δείκτη). Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, αυτό είναι κάτι που ισχύει και για πολλούς άντρες που τρέχουν σε Μαραθωνίους. Θέλετε να μάθετε τι άλλο συμβαίνει; Αυξημένη σεξουαλική διάθεση και αριθμός των σπερματοζωαρίων!

Οι ερευνητές φωτογράφισαν τα χέρια 543 δρομέων (439 άνδρες, 103 γυναίκες) και κατέγραψαν τους χρόνους εκτέλεσης στο τέλος ενός ημιμαραθωνίου. Τα αποτελέσματα; Το δέκα τοις εκατό των ανδρών με τα πιο «αρρενωπά χέρια» έτρεξε κατά μέσο όρο 24 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από το 10% των ανδρών με τα λιγότερα αρρενωπά χέρια. Παρόμοια αναλογία εντοπίστηκε και στις γυναίκες, όπου το πιο αρρενωπό 10% έτρεξε 11 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα ταχύτερα από το κάτω 10%. Το φαινόμενο όμως ήταν πολύ πιο έντονο στους άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει μια ισχυρότερη εξελικτική ικανότητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου